HAKI:s lösningar möjliggör renovering av Storkyrkan

Sydställningar, som sedan länge är kund hos HAKI, har med bästa lösningen fått uppdraget till ett prestigefyllt projekt i renoveringen av Storkyrkan i Stockholm och samarbetar med HAKI när det gäller nödvändiga ställningsslösningar.

Renoveringens omfattning

Storkyrkan, även känd som Sankt Nicolai kyrka, byggdes 1308 och är ett viktigt kulturarv i den svenska huvudstaden. Invändiga renoveringar, den senaste gjord för ett decennium sedan, har bevarat den historiska byggnadens medeltida interiör. Däremot gör 1700-talets omfattande förändringar i kyrkans yttre att Gamla stans besökare får ett mer modernt och barock-betonat intryck av kyrkan.

Under de senaste tre åren har man avlägsnat runt tre ton murbruk från kyrkans ytterväggar på ställen där det hade åldrats eller börjat lossna. Detta har orsakat skönhetsfläckar i fasaden som nu ska repareras med nytt murbruk och med målning av kyrkan i en rosa nyans som påminner om originalfärgen som upptäcktes när man undersökte det borttagna bruket.

Renoveringsarbetet inbegriper också byte av taket, upprustning av kyrktornet och reparation av den skadade stenfasaden. Projektet väntas ta ett eller två år, uppdelat i flera omgångar.

Så blir arbetet blir möjligt

För ställningsentreprenören Sydställningar innebär detta att man behöver montera ett ställningssystem på ungefär 10 000 m² intill Storkyrkans ytterväggar och även installera ett väderskyddssystem som underlättar takarbetet på kyrktornet.

För att garantera maximal säkerhet och effektivitet under hela projektet håller man redan nu på att utarbeta lösningar som innebär användning av HAKI Universal-ställningssystem och det temporära taket HAKITEC, och den första ställningen ska sättas upp någon gång kring månadsskiftet september/oktober 2020. Komplexa detaljer ska anpassas till de unika förutsättningarna som Gamla stan utgör med sina många trånga gränder och bristen på omlastningsytor.

För att tillgodose projektets komplexa krav har man utfört en 3D-skanning av kyrkan som ska säkerställa att montageritningarna för ställningslösningen är korrekta, och att tillgängligheten till tak och fasad fungerar i den komplexa miljön. Med dessa ritningar undviks också problem i senare skede och förseningar i arbetet genom att logistik hela tiden har korrekta materiallistor. HAKI tillgodoser Sydställningar med teknisk rådgivning och konstruktionsritningar för att säkerställa att projektet flyter på så smidigt som möjligt.

Du kan följa renoveringen av Storkyrkan genom att följa HAKI och Sydställningar på LinkedIn, och även genom att anmäla dig till våra e-postuppdateringar nedan.