Nå högre höjder med teknik

Fördelarna med teknik är tydliga att se: den effektiviserar leveransen, minskar risken och driver produktiviteten över projektets leveranskedja. Oavsett om det är BIM, virtual / augmented reality eller IoT (Internet of Things), återuppfinner digitala lösningar konstruktionshjulet och rationaliserar projektleveranser på ett sätt som en gång tillhörde en avlägsen framtid.

Med teknik som verkligen är en verklighet i dagens byggvärld, kommer jag i den här bloggen att ta upp den nuvarande och framtida tekniken som gör skillnad.

BIM

BIM ger hela projektets leveranskedja förbättrad synlighet när det gäller planering, design och hantering av projektet. Från att möjliggöra arkitekter till design-out-risk, till att ge entreprenörer förmågan att digitalisera byggarbetsplatser, denna intelligenta 3D-modell optimerar arbetsprocesser och samarbete i en notorisk osammanhängande industri. BIM förbättrar inte bara byggbranschen i modern tid, utan förbättrar också säkerhetsnivån i byggnader och underhåll. I ett samhälle efter Grenfell är denna faktor av högsta betydelse.

För den temporära byggindustrin möjliggör BIM att både interna och externa konstruktörer kan producera komplexa 3D-byggnadsritningar för enkla projekt. Till skillnad från 2D CAD-ritningar producerar 3D-modellering detaljerade lösningar på mycket mindre tid och med mer tillförlitlighet. Konstruktörer kan skörda dessa fördelar med HAKI Design Tool och HAKI BIM; två lösningar där den förstnämnda gör det möjligt för konstruktörer att konfigurera byggnadsställningar på en molnbaserad plattform – Inventor iLogic och Configurator 360 från Autodesk – och den senare fortsätter denna konfiguration till Revit för större anpassning och kapacitet, särskilt när det gäller att interagera med komponenterna inom 3D-modellen.

När BIM fortskrider kommer branschen att se bredare antagande av 4D-, 5D- och 6D-iterationer. HAKI deltar för närvarande i 6D BIM på Hinkley Point C (HPC), Storbritanniens senaste kärnkraftsplats. Denna version bearbetar direkta anslutningar till webbplatsen för att informera beslutsfattarna. Varje vecka skannas en webbplats efter uppdateringar, dessa data sammanställs och sprids sedan i projektets leveranskedja så att veckovisa framsteg kan ses. Med 6D BIM har HPC-projektets leveranskedja full synlighet av projektet, som för närvarande är den största byggplatsen i Europa!

Förstärkt verklighet

På byggprojekt ger virtual eller augmented reality (VR / AR) en tydlig visualisering av hur ett projekt kommer att fungera i verkligheten. Ett projekts 3D BIM-modell laddas upp på AR-programvaran för att ge full synlighet av komponenterna. Användare kan sedan interagera och gå i ’projektvärlden’ för att granska arbetet före byggandet.

HAKI har utvecklat en version av sådan programvara som heter HAKI Playground, som gör det möjligt för användare att gå runt i projektet direkt på skärmen. Detta kan användas på alla enheter så som en PC, surfplatta, smartphone, Xbox och PlayStation.

När ett projekt har avslutats i Revit eller HAKI BIM kan det exporteras till spelplattformen, Unity. En avatar låter användaren gå runt i projektet som om det var i den verkliga världen. Användaren kan till exempel se detaljerna av en balk och analysera dess kompatibilitet med andra komponenter, vilket gör det möjligt att spara pengar och minska risker med projektet. För att ge ännu större tillgänglighet använder HAKI-appen smarttelefon-teknologi för att göra det möjligt för sina kunder att se produkter i AR för att snabbt hitta information.

Förutom att de är lämpliga för ett antal enheter, avskaffar HAKI Playground behovet av headset med glasögon – en riktig bonus för dem som hela tiden rör sig runt ett projekt. Applikationen tillåter också ett antal intressenter i leveranskedjan att uppleva lösningen i VR när som helst och är inte begränsande till en person, till skillnad från de flesta andra applikationer. Detta är särskilt fördelaktigt för gruppmiljöer och för samarbeten eller kollektiv feedback.

‘Internet of Things’ (IoT)

‘Internet of Things’ omfattar i princip alla objekt som använder internet för att ansluta till en annan ’sak’. Smartphones, Fitbits, Amazon Echo, varje hushåll har minst ett av dessa objekt (som är i ständig dialog med ett annat). För byggbranschen har IoT radikalt förändrat hur projekt hanteras och byggs; det finns appar för projekthantering, leveranser, tidtabell etc. IoT tillåter i huvudsak viktiga beslut att fattas när som helst och var som helst, förflyttar konstruktören från kontoret så att arbetet kan utföras på vilken plats som helst med uppkoppling till Wi-Fi.

BIM-, AR- och IoT-teknik är bara några av de innovationer som ger svar på byggbranschens största klagomål. Förhindra risker, effektivisera projektleveranser och säkerställa säkerheten, det kommer inte att dröja länge tills konstruktionens digitala framtid blir en fast verklighet.

 

Av Mattias Kuduk VDC och Innovation Manager på HAKI