HAKI digitaliserar byggprojekt genom laserteknik

HAKI fortsätter att utveckla sitt digitala erbjudande. Nu lanseras möjligheten att skanna in byggnader med hjälp av Trimble X7 3D laserskanner. Systemet är sömlöst integrerat med designverktyget HAKI Building Information Modeling (BIM), vilket gör det snabbt och enkelt att skapa och importera detaljerade 3D-modeller och ritningar över komplexa miljöer.

HAKI har marknadens mest flexibla och hållbara ställningssystem, samt erbjuder avancerade tjänster för att planera och genomföra projekt. En av de mest efterfrågade funktionerna är att snabbt kunna ta fram precisa digitala ritningar och modeller, i synnerhet för äldre byggnader där detta ofta saknas.

Med Trimble X7 3D laserskanner skapas 3D-modeller som är exakta till 99,9 procent och sömlöst integrerade med designverktyget HAKI BIM.

Just integreringen med vårt designverktyg öppnar nya möjligheter. För det handlar inte bara om att snabbt kunna ta fram exakta 3D-modeller, utan att också kunna hantera dem på ett smidigt sätt i projektet. Nu finns allting i en och samma tjänst och vi är stolta över att vara först i branschen att implementera den här typen av lösning. Genom tekniken kan komplexa projekt bli effektivare både vad gäller tid och kostnader, säger Thomas Schüller, VD på HAKI.

Implementeringen av Trimble X7 3D laserskanner har testats noggrant i tidigare HAKI-projekt, innan det nu blir tillgängligt på bred front. Kristian Borud, Daglig leder hos Mylift og Borud Stillas AS, var en av de första att testa den nya lösningen.

Resultatet var imponerande och själva skanningen var förvånansvärt enkel. Det är ett väldigt bra verktyg för oss när det kommer till design och visualisering för våra kunder. För vår del handlar det också om att kvalitetssäkra att vi ger rätt pris, vilket gör det högst aktuellt att använda den här produkten redan i anbudsfasen, säger Kristian Borud.

Hela 54 procent av byggföretag uppger att de är i stort behov av digitala ritningar. Kristian är enig om att digitala lösningar är något som efterfrågas allt mer.

Vi har kommit långt när det kommer till 3D-modulering av ställningar och använder det aktivt i alla våra projekt där det finns en modell. När det inte finns en modell är det mycket fördelaktigt för oss att använda den nya tjänster från HAKI, avslutar Kristian Borud.

Om Trimble X7 3D laserskanner:

  • Trimble X7 har en inbyggd IMU som registrerar när skannern rör sig, samt en mjukvara som syr ihop punkt molnen längs vägen vilket är en av anledningarna till att den sparar kunden tid och säkerställer ett bra resultat.
  • X7 är självjusterande så att användaren kan skanna objektet direkt genom en knapp på skannern. Det är också den första 3D-laserskannern som kalibrerar sig själv på vägen vilket ger stora besparingar på service och kalibrering.
  • X7 är mycket robust och anpassad till det nordiska klimatet med IP55 damm- och vattentäthet, och kan användas ner till -20 grader.
  • Kan skanna omgivningar som exempelvis broar och byggnader för att få en komplett översikt över projektet och vad som krävs. Till följd blir det enklare och mer precist i projektledningen.

Produkten finns tillgänglig på samtliga marknader- Sverige, Norge och Danmark. Hör av dig till oss om du vill veta mer!